Yogalärarutbildning 200h
Med Ottilia Bergström
NY UTBILDNINGSSTART MARS 2025
Intresserad? Anmäl ditt intresse till (ej bindande) info@yogainstitutet.com
Vi erbjuder en grundläggande utbildning för dig som önskar arbeta som yogalärare
eller för dig som vill fördjupa dina yogakunskaper och samtidigt fördjupa din egen yogapraktik.
Under 10 månader med en träff i Halmstad, fredag-söndag varje månad får du djupdyka in i yogans värld.
Du undervisas inom yogans fysiska och mentala effekter samt dess historia och filosofi, för att få en bred bas att stå på inför att själv kunna undervisa.
Du lär dig tekniker i hur du skapar hatha yoga klasser; både uppbyggnaden av klassen och hur du håller utrymme för att stötta dina deltagare under deras yogapraktik.
Vi fokuserar stor del på anatomins olika tekniker för att kunna utföra yogans positioner, samt på att guida deltagarna in i kroppen med medvetenhet.
Ottilia Bergström leder utbildningen och kommer att vara din stöttepelare genom hela utbildningstiden. Med sin kompetens och omfattande erfarenhet som yogalärare kommer hon att vara närvarande för att vägleda och stödja dig på din yogaresa.
Oavsett vilket syfte du har med din yogaresa, ger Yogainstitutets utbildning en trygg och stödjande miljö där du kan växa, lära och utforska. Välj att bli en inspirerande yogalärare som vill förmedla yogan vidare eller fördjupa din egen kunskap och inre resa genom denna omfattande och givande yogalärarutbildning.
"Trots åratal av egen daglig yogapraktik fortsätter yogan att fascinerar mig;
via andning, medvetenhet och rörelse påverkas vi kraftfullt fysiskt, mentalt
och spirituellt, vilket resulterar i ett holistisk välmående.
Denna fascination vill jag dela med mig av när vi möts på yogamattan."
/Ottilia
Kursdatum 2025
HELG 1: 7-9 mars
HELG 2: 4-6 april
HELG 3: 16-18 maj
HELG 4: 13-15 juni
SOMMARUPPEHÅLL JULI & AUG
HELG 5: 5-7 sep
HELG 6: 10-12 okt
HELG 7: 7-9 nov
HELG 8: 5-7 dec
Fre: 9.00-17.00
Lör: 9.00-17.00
Sön: 9.00-15.00
I priset ingår all undervisning, 5st inspelade guidade meditationsövningar, visst utbildningsmaterial samt intyg för genomförd utbildning.
Vi är inte registrerade med Yoga Alliance men vi följer deras riktlinjer för det är i dagsläget det enda organ med uttalande kriterier för vad en yogalärarutbildning kan innehålla samt vilken kompetens undervisande lärare bör ha.
Efter fullföljd och godkänd 200h utbildning får du ett certifikat från Halmstad Yogainstitut som intygar att du fullföljt
Yogalärarutbildning 200h.
För att erhålla certifikat krävs 80% närvaro på lärarledda timmar och eget ansvar att ta igen det du missat, samt godkända teoretiska och praktiska prov.
Under din utbildningstid på vår studio har du också möjlighet att delta i en gratis yogaklass varje vecka.
Pris: 35 000kr inkl. 25% moms (kurslitteratur ingår ej)
Anmälningsavgift: 5 000kr som betalas i samband med anmälan.
(dras av från den totala kostnaden)
Anmälningsavgiften är inte återbetalningsbar (endast om ett läkarintyg vid sjukdom uppvisas)
Möjlighet att fördela resterande kostnad på tre inbetalningar om så önskas.
Avbokning återbetalas ej varken innan kursstart eller under pågående utbildning. Vid uppvisat läkarintyg har du möjlighet att ta igen delar av utbildningen du missat vid annat tillfälle, detta sker i kommunikation med utbildningsansvarig.
Var: Yogainstitutet Halmstad, Slottsjordsvägen 5
Lärare: Ottilia Bergström
För mer info om kursen och/eller anmälan maila till ottilia@yogainstitutet.com
KURSINNEHÅLL:
Historia & filosofi
Yogan har med tiden förändrats och utvecklats. Vi tittar närmare på hur hatha yogan såg ut tidigare i historien och hur den påverkats av kultur och samhälle för att få den form den har idag.
Du kommer även få skapa insikt för olika yogatraditioner utöver hatha yogan, för att se hur dessa på sett och vis formar varandra via en gemensam nämnare nämligen yogans tanke om kropp,
sinne & själ hämtat från klassiska böcker och texter inom yogans filosofi.
Anatomi
Under utbildningen fördjupar du din kunskap i hur den fysiska kroppen påverkas av hathayogan. Du får kunskap i vad vi behöver tänka på för att positionerna och rörelserna ska kunna främja
hälsa i kroppens leder och muskulatur.
Vi berör även filosofins tanke om hur den fysiska kroppen påverkar oss på ett djupare plan; du lär dig hur kroppens anatomiska tekniker vävs samman med den subtila kroppen
- vi går igenom kroppens chakrasystem och hur vi genom en fysisk praktik kan påverka detta.
Asanas
Du lär dig hur utförandet av yogans positioner bör hanteras för att inte skapa slitage i leder och ligament, samt olika sätt att variera dessa med redskap så som yogablock, remmar, filtar,
kuddar och bolster. Vi går igenom hur olika kroppar kan ta fördel av att anpassa positionerna och på så vis få mer ut av sin yogapraktik.
Du lär dig även hur hållningen du har i asanas påverkar flödet av energi i form av prana (livskraft).
Vi går igenom yogans terminologi på sanskrit och svenska.
Meditation & pranayama
Att meditera och utför kontrollerade andningsövningar vet de flesta har en stor påverkan med goda resultat på vår hälsa, men hur går det egentligen till?
Vi går igenom grunderna för att lära sig både meditera och utföra s.k. pranayamas (kontrollerad anding) och hur vi förhåller oss till dessa under en yogaklass.
Du får tillgång till 5 st inspelade guidade övningar för din egen praktik samt som inspirationskälla - på mattan och i vardagen.
Assistering & pedagogik
Som yogalärare är det viktigt att du vet hur du når ut till dina deltagarna. Vi går igenom hur du uttrycker dig för att enklast nå ut med informationen till dina deltagare på mattan.
Du får applicerbar kunskap i hur du kan stötta dina deltagare genom handpåläggning och när den ska användas. Du kommer få öva på att se vad dina deltagare behöver för
hjälp utefter den anatomiska kroppen, samt teknik i hur du hjälper dem skydda leder och ligament i positionerna.
Att bygga upp en yogaklass i dess helhet
Du lär dig att skapa egna klasser som visar på yoga som helhet - kropp, sinne & själ.
Vi går igenom hur du bygger ihop den fysiska praktikens sekvenser och flöden på ett klokt sätt, så utövaren går igenom hela kroppens system varje klass.
Du lär dig även att skapa filosofiska teman till dina klasser, för att sammankoppla yogaklassen som utförs på mattan med det vardagliga livet.
KURSLITTERATUR:
Yoga Sutra i översättning av Måns Broo HITTA BOKEN HÄR
Bhagavad-Gita i översättning av Martin Gansten HITTA BOKEN HÄR
Yoga Anatomi av Leslie Kaminoff (svensk upplaga) HITTA BOKEN HÄR
Om Ottilia Bergström
Det var det fysiska, känslan av att hitta en grundande stabilitet kroppsligt, som skapade en nyfikenhet och en längtan att utforska mer.
Detta blev början på ett karriärsskifte och en ny inställning till livet.
Viryayoga 200-RYT, därefter påbyggnadskurser inom yoga, anatomi och pedagogik upp till ca 2000 timmar från olika skolor;
Iwason international (München), Axelsons gymnastiska institut (Stockholm), Nordiska yogainstitutet RYT utbildningar (Stockholm), MyVinyasapractice RYT utbildningar (online).
Samt drygt 12 års erfarenhet av att undervisa yoga internationellt, både vanliga klasser och fortbildning för redan utbildade yogalärare.